Zámek v Kroměříži září v novém po rekonstrukci!

Arcibiskupský zámek v Kroměříži prošel rozsáhlou obnovou, financovanou převážně z evropských dotací. Projekt zahrnoval opravy střechy, restaurace sálů a zpřístupnění nových prostor. Mezi novinky patří muzeum arcibiskupské gardy a balkonové sály. Návštěvníci nyní mohou obdivovat komplexní krásu zámku, zapsaného na seznamu UNESCO.


Arcibiskupství olomoucké po sedmi letech dokončilo obrovský projekt obnovy Arcibiskupského zámku v Kroměříži, jedné z nejvýznamnějších českých památek. Tento proces, který plánovali od okamžiku převzetí zámku zpět do vlastnictví, zaznamenal obrovské změny. Projekt, původně připravený Národním památkovým ústavem, byl úspěšně realizován a přinese mnoho radosti návštěvníkům.

Obnova, která započala před šesti lety, zahrnovala opravu střechy zámku, restauraci sálů a otevření dříve nepřístupných prostor. Bylo obnoveno také mnoho dalších součástí, jako například rybníky a břehy v Podzámecké zahradě. Restaurátoři pracovali v reprezentativním Sněmovním sále, na objektu Mlýnské brány nebo na vodním systému v zahradě. Návštěvníci nově mohou navštívit kapli a Klenotnici pozdního středověku v zámku.

Náklady na obnovu dosáhly téměř 246 milionů korun, z čehož většina byla hrazena z evropských dotací. Přesto přispěl i Zlínský kraj, arcibiskupství a státní rozpočet. 'Nejde o největší dotační projekt na Moravě, co se týče obnovy území,' uvedl projektový konzultant Štěpán Sittek.

Mezi novinky patří přístupný druhý patro zámku, muzeum arcibiskupské gardy v Mlýnské bráně a nově otevřené balkonové sály. Návštěvníci mají nyní možnost vidět rozsáhlejší části zámku a jeho bohaté sbírky v celé jejich kráse, včetně Manského sálu s kabinetem mincí, hudebního archivu a staré knihovny.

Obnova zámku zahrnovala i řešení technických problémů, především havarijního stavu střechy, který hrozil poškozením zámku kvůli zatékání. Během projektu byly také modernizovány a rozšířeny bezpečnostní systémy, včetně protipožárních opatření a zabezpečení klimatických podmínek uvnitř zámku.

Projekt však nekončí. Arcibiskupství připravuje další fáze, které budou zahrnovat další části arcibiskupských sklepů, kde se již 800 let vyrábí mešní víno. Plánuje se také zvýšení komfortu pro návštěvníky a otevření dalších prostor zámku.

Ředitel správy Arcibiskupského zámku a zahrad Jiří Uhlíř zdůraznil, že díky rozsáhlé obnově nyní mají návštěvníci jedinečnou příležitost vidět celý zámek v jeho komplexnosti. Zámek, Podzámecká a Květná zahrada i sbírky jsou zapsány na seznamu UNESCO a nyní se prezentují jako jedinečný celek.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024