Okouzlující díla evropských mistrů v Galerii výtvarného umění ve Zlíně

Návštěvníci Krajské galerie ve Zlíně mohou obdivovat poklady starého umění ze sbírky Galerie výtvarného umění v Ostravě. Výstava prezentuje díla světového významu z minulosti soukromých sbírek. Sbírka zahrnuje díla evropských mistrů 16.-18. století z různých uměleckých škol a regionů.


Návštěvníci Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně mají nyní jedinečnou příležitost seznámit se s poklady starého umění ze sbírky Galerie výtvarného umění v Ostravě. Tato výstava prezentuje díla světového významu, která byla součástí soukromých sbírek sběratelů v minulosti a dnes jsou pečlivě uchovávána v ostravské galerii. Pojďme se podívat na hlavní body této fascinující a vzácné sbírky.

První kroky budování ostravské sbírky souvisí neodmyslitelně se soukromým sběratelstvím, které bylo klíčovým zdrojem bohatství kolekce prakticky po celou dobu jejího vývoje. Významnou roli v tomto směru sehrál vznik Domu umění v roce 1926, kdy byl prvním vystavním prostorem na Ostravsku, který sloužil k prezentaci umění ze soukromých sbírek.

Zásadní rozvoj sbírky nastal v polovině 60. let 20. století, kdy došlo k podstatnému rozšíření sbírkového programu o oblast evropského umění, především pak starého. Při budování kolekce se neopíralo o sběratelské konvoluty šlechty, církve nebo donátorské celky, jak tomu bylo u tradičněji založených institucí. Místo toho se pracovalo s detailní badatelskou prací v terénu u soukromých sběratelů, kteří nadále chránili významná a zajímavá díla evropských mistrů.

Sbírka evropského malířství je pevně uspořádána a její základní část tvoří příklady centrálních vývojových škol 16. – 18. století. Nejcennější kousky pocházejí z italské, západoevropské (nizozemské, holandské a flámské), francouzské, anglické a středoevropské (německé a rakouské) oblasti a také z umění českého.

Mezi nejzajímavější díla patří obraz M. Bella Svatá rodina s malým Janem Křtitelem a sv. Rochem, který je krásným příkladem tvorby ovlivněné školou benátské malby G. Belliniho. Dalšími pozoruhodnými kousky jsou manýristická díla malířů činných na dvoře Rudolfa II. (H. von Aachen, B. Spranger) či reprezentativní příklady italské barokní malby od D. Fettiho, G. B. Caracciola či F. Cozzy.

Ostravský soubor starého umění patří určitě k významným celkům, který má silnou vypovídající hodnotu. Galerie výtvarného umění v Ostravě je si vědoma závazku plynoucího z tohoto sbírkového bohatství a při postupném restaurování se snaží obnovovat a přibližovat krásu děl starých mistrů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy