Záchrana obuvnického oboru v Česku?

0

Česká obuvnická a kožedělná asociace, Záchraně obuvnického oboru, Nový školský obor, Výchova nových ševců a šiček, Moderní technologie v obuvnictví, blog, region24


Česká obuvnická a kožedělná asociace (ČOKA) vede iniciativu na záchranu obuvnického oboru v Česku, zvláště v Zlínském kraji. Plánují zřídit nový školský obor zaměřený na výchovu nových ševců a šiček.

Česká obuvnická a kožedělná asociace (ČOKA) vedená Vlastou Mayerovou se odhodlala zabrzdit úpadek obuvnického oboru v Česku. Jak potvrzuje ředitelka asociace, právě v Zlínském kraji se nachází vícera významných obuvnických výroben, které projevují stále silnější poptávku po kvalifikovaných pracovnících v oboru. S ohledem na aktuální stav se ČOKA, spolu se Zlínským krajem a dalšími partnery, rozhodla iniciovat vznik nového školského oboru, který by mladé přilákal k vzdělání v oblasti obuvnictví.

Zuzana Fišerová, krajská radní pro školství, záchranářské akci věří a vítá zejména úzkou spolupráci se zúčastněnými firmami. Podle ní je tato věc klíčová pro úspěch celého snažení. S novým oborem se nabízí naděje, že obuvnictví v kraji nejen nezanikne, ale naopak znovu získá svůj dřívější lesk.

Již zmíněný obor, zaměřený na praktickou výchovu budoucích ševců a šiček, sice v naší republice již neexistuje, ale jeho absence byla nyní konečně zaznamenána a akce byla podniknuta, aby se napravila. Po dlouhých patnácti letech, během kterých tato kvalifikace postupně mizela, se snaží zúčastněné strany oživit obor a určit mu novou cestu do budoucnosti.

Jedinou školou, která v minulosti vyučovala obor vytváření obuvi, byla Zlínská polytechnická škola. Ředitel školy Jiří Charvát však ujišťuje, že nový plánovaný obor nepůjde touto cestou. Namísto nahrazování původního učebního oboru, se nově usiluje o modernější přístup, který by připravil studenty na vysokoškolské studium nebo na pracovní pozice, jako jsou konstruktér, návrhář nebo designér plastových výrobků a obuvi.

První studenti by měli být do nového oboru přijati v září příštího roku. Předběžně se plánuje jedna třída o minimálně dvaceti studentech. Studenti budou mít příležitost pracovat na moderních strojích a zařízeních, které dříve sloužily k výrobě a zpracování kůže, plastů a pryže. Vzdělání bude také doplněno o několik týdnů praktické zkušenosti získaných přímo v obuvnických a plastikářských firmách.

Pro úspěch nového oboru je třeba nejen výborná příprava a zajištění zajímavých studijních možností, ale také podpora mladých lidí a jejich rodičů. A právě tato podpora bude klíčovým faktorem, který Mayerová a její tým hodlají získat prostřednictvím aktivní propagace oboru, přítomnosti na veletrzích vzdělání a přípravy speciálních brožur pro pedagogické poradce.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář