Hasič obviněn z nečinnosti při ekologické havárii na řece Bečvě

0

Hasič Jiří Pochyla, kontaminovaná řeka, úhyn ryb, Rožnovská radnice, Věra Šulová, blog, region24


Hasič Jiří Pochyla čelí obviněním za údajnou nečinnost při havárii, kdy kontaminovaná řeka způsobil masivní úhyn ryb. Státní zástupce tvrdí, že Pochyla nezajistil rychlý odběr vzorků vody ani průzkum toku řeky.

Podle hasičského velitele Jiřího Pochyly, který byl za havárií v den zásahu, by zřejmě nebude jednat jinak za daných okolností a s dostupným vybavením. Pochyla, hasič s více než dvacetiletou službou, zdůraznil, že v okamžiku zásahu neexistovaly žádné informace o tom, co se děje další na toku. Toto prohlášení přišlo jako reakce na obvinění ze strany státního zástupce Petra Válka, který ho obviňuje z nečinnosti.

Válkova obžaloba poukazuje na to, že i když Pochyla zjistil, že řeka je kontaminována neurčitou chemickou látkou, nezajistil urychlený odběr vzorků vody ani důkladný průzkum toku řeky. Ale Pochyla tuto obžalobu nesouhlasí. Popisuje, jak se u Choryňského mostu setkal s oznamovatelem události a policí. Společně spekulovali, kde by mohl začít únik. Bylo důležité nastínit, že do úvahy připadala i DEZA, velký chemický podnik na břehu řeky.

Okamžitou situaci na Bečvě, v době, kdy přijel na místo, hodnotí jako „standard“. Podle něho „nic nenasvědčovalo tomu, že jde o havárii takového rozsahu, jak se následně ukázalo.“ Pochyla zdůraznil, že činnost jednotky byla v souladu s předpisy. Za nedbalost při zásahu mu hrozí až roční vězení.

Kromě Pochyly je před soudem také ředitelka Rožnovské radnice Věra Šulová, která povolila společnosti Energoaqua změnu využití vodních lagun. Šulová také popřela nedbalost, jak je uváděno v obžalobě. Obhajuje se tím, že neexistuje souvislost mezi vydaným povolením a vznikem havárie. V době, kdy byly laguny součástí procesu čištění, pouze zadržovaly již přečištěnou vodu. Pokud byly laguny vyřazeny z procesu, nijak by to nemělo ovlivnit předchozí tři stupně čištění.

Hrozí jí až tříleté vězení pro povolení využití vodních lagun k akumulaci dešťové vody pro případ sucha. Právě Energoaqua, který provozuje čistírnu odpadních vod 

I v souvislosti s tehdy panujícím suchem trvalo zvládnutí situace několik dní. Rybáři následně vysbírali z řeky na 40 tun mrtvých ryb. Okresní soud ve Vsetíně však nikoho nepotrestal. Verdikt u velitele hasičů a ředitelky se prozatím nedočkali a jednání bude pokračovat 21. května.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář