Turistické putování cyrilometodějskou trasou

0

turistická sezona, poutní cesta, Cyrilometodějská stezka, kostel sv, Markéty Antiochijské, Slovanské hradiště Mikulčice, blog, region24, zdravetrendy


Turistická a poutní sezona propojuje historii a kulturu České republiky a Slovenska putováním po Cyrilometodějské stezce z Kopčan do Mikulčic. Cesta nabízí zastavení plná historie a unikátních památek, jako je kostel sv. Markéty Antiochijské a Slovanské hradiště v Mikulčicích.

Kopčany a Mikulčice jsou místy, kde se tato jarní turistická a poutní sezona neobyčejně propojuje s historií a kulturou obou národů, jak České republiky, tak Slovenska. I letos nás čeká putování po Cyrilometodějské stezce, která zaujímá trasu z Kopčan do Mikulčic, oživující odkaz slavné epochy Velké Moravy. Cesta touto trasou je nejen připomínkou našich společných kulturních kořenů, ale také dědictví, které v nás probouzí pocit vzájemné spřízněnosti.

Od samotného startu v Kopčanech, kde je připravena prohlídka zrekonstruovaného Hřebčína z 18. století, až po cílový bod, kterým jsou Mikulčice, putování nabídne různorodá zastavení plná historie a unikátních památek. Turisté budou moci obdivovat nejen bývalou kapli a reprezentační místnosti Hřebčína, ale také kostel sv. Markéty Antiochijské, jediný objekt v střední Evropě, jenž připomíná velkomoravské časy.

Cesta pokračuje do Kačenárni, někdejší zemědělské usedlosti, která nyní slouží jako muzeum a informační centrum. Lávkou Velké Moravy, novodobou stavbou přes řeku Moravu zprovozněnou v roce 2019, se putování přesouva na českou stranu. Trasa náš průlet Přírodním parkem Mikulčický luh korunuje prohlídkou Slovanského hradiště v Mikulčicích. Tady se může každý návštěvník ponořit do pokladů velkomoravské minulosti, která je zde předmětem systematických archeologických výzkumů již od 50. let 20. století.

Akci do puntíku připravilo Záhorské múzeum Skalica v spolupráci s obcí Kopčany, Trnavským samosprávným krajem, Slovanským hradištěm v Mikulčicích, Jihomoravským krajem a Regionem Slovácko. Kapacita pro tuto akci je omezena na 50 osob. Chcete-li se akce zúčastnit, je povinná registrace přes webovou stránku.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář