Oprava rušné silnice I/49 v Otrokovicích ovlivňuje MHD

0

oprava silnice, I/49, Otrokovicích-Kvítkovicích, Slovensko-Zlín, MHD, blog, region24


Poprvé od roku 1992 probíhá oprava dvouproudé silnice I/49 v Otrokovicích-Kvítkovicích, spojující Slovensko a Zlín. Rekonstrukce zahájená Ředitelstvím silnic a dálnic ČR ovlivnila provoz MHD a vyžádala si změny výlukových linek.

Ot roku 1992 je to první oprava dvouproudé silnice I/49 v Otrokovicích-Kvítkovicích, která je součástí významné dopravní trasy spojující Slovensko a Zlín. Rekonstrukce, kterou v úterý zahájilo Ředitelství silnic a dálnic ČR, se týká úseku ve směru od Zlína, kde je momentálně v provozu pouze jeden z dvojice jízdních pruhů. Situace je v opačném směru příznivější, neboť oba pruhy zůstávají v provozu.

Ráno před zahájením rekonstrukčních prací došlo ke zkrácenému provozu, avšak poté silničáři úsek převedli na průběžný provoz. Prvním krokem k obnově povrchu vozovky bylo frézování, které prováděli stavbaři, jak nás informovala mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková. Ačkoli se po zúžení vytvořila krátká kolona, vzniklé zdržení bylo minimální a trvalo pouhých několik minut. Však v době dopravních špiček mohou podle zástupců ŘSD vznikat delší fronty.

Oprava silnice však měla velký dopad i na provoz městské hromadné dopravy. Dopravní společnost Zlín-Otrokovice, jež zajišťuje MHD v zlínské metropolitní oblasti, byla nucena se přizpůsobit těmto nepředvídaným okolnostem. Změny zahrnují vedení výlukových linek a neschopnost obsluhovat některé zastávky. Řešení se našlo ve zkrácení trolejbusových linek 2 a 6 na obratiště Malenovice-Centro a zavedení výlukové linky 70X mezi nákupním centrem a železniční stanicí v Otrokovicích.

Navzdory těmto významným změnám nijak zvlášť nenarušily návaznosti spojů. Nepředvídané změny však překvapily některé cestující, kteří o omezeních nevěděli, a to navzdory tomu, že dodavatel informoval o situaci s dostatečným předstihem a zveřejnil výlukové jízdní řády na autobusových zastávkách. Jak dodal mluvčí dopravce Vojtěch Cekota, systém výlukové dopravy zavedený společností DSZO účinně předcházel větším zpožděním: 'Potvrzuje se, že systém, který DSZO zavedla, předchází vzniku velkých zpoždění,' prohlásil Cekota.

Navzdory potížím, které tato rekonstrukce přinesla, se očekává, že oprava bude ukončena do poloviny května. Kromě toho bude do 10. dubna uzavřena nájezdová rampa z I/49 na dálnici D55 směrem na Přerov.

Jezdci by měli mít na paměti, že loni provedlo ŘSD opravu stejné silnice, ale ve směru od Otrokovic. Současná oprava druhého jízdního pruhu bude stát 67 milionů korun bez DPH. Za zmínku rozhodně stojí také skutečnost, že silnice I/49 vedoucí z Otrokovic přes Zlín, Vizovice na Zlínsku a Horní Lideč na Vsetínsku na Slovensko, je podle ŘSD nejfrekventovanější silnicí první třídy ve Zlínském kraji.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář