Moderní hybridní autobusy v Kroměříži

0

Město Kroměříž, hybridní autobusy, ekologičtější doprava, nahrazení naftových vozů, integrovaná doprava Zlínského kraje, blog, region24, zdravetrendy


Město Kroměříž pořídilo dvě nové hybridní autobusy za cca 12 milionů Kč do městské hromadné dopravy. Nové autobusy jsou ekologičtější a pohodlnější a mají nahradit starší naftové vozy.

Město Kroměříž přivítalo dvě nové přírůstky do své městské hromadné dopravy - dvě hybridní autobusy za přibližně dvanáct milionů korun, které slibují být ekologičtější a pohodlnější než jejich naftové předchůdce. Toto oznámení přišlo v rámci podepsání deklarace o spolupráci mezi starostou Kroměříže Tomášem Opatrným a náměstkem hejtmana pro dopravu Radkem Dolečelem. Jejím cílem je postupně začlenit MHD města do systému integrované dopravy Zlínského kraje.

Nahrazení starších autobusů těmito novými vozy představuje důležitý krok k modernizaci MHD v Kroměříži. Zároveň se významně sníží množství vypouštěných emisí a zvýší se pohodlí cestujících. 'Máme dva nové autobusy, které konečně posunují MHD do modernější doby,' prohlásil starosta Opatrný. 'Nahrazujeme jimi dva vysloužilé, skoro dvacet let staré autobusy.'

Cestování bude pro obyvatele města po začlenění do integrovaného systému jednodušší. V současné době mohou obyvatelé cestovat po městě pomocí karty Zetka. Po integraci budou moci cestovat jednodušeji, aniž by si museli pořizovat více jízdenek nebo předplacených slevových karet.

Výzevou bude sladění odbavovacích systémů mezi Kroměříží a krajskými dopravci, jelikož stávající systémy nejsou plně kompatibilní. Mimo to se město ještě rozhoduje o ceně jízdného po integraci. Jak povedl starosta Opatrný: 'Další navyšování jízdného bude ještě předmětem jednání se Zlínským krajem, ještě nemáme konkrétní představu.'

Hybridní autobusy nabízejí řadu výhod. Nejenže jsou příznivější k životnímu prostředí, ale také poskytují pohodlnější jízdu pro cestující. 'Je to příjemnější pro cestující i pro nás, kdo řešíme náklady na dopravu,' sdělil místostarosta Kroměříže Karel Holák.

Ve městě provozují autobusy na osmi linkách MHD. Dosud byly dva na hybridní pohon, teď přibyly další dva. Tři jezdí na CNG. Město plánuje postupně nakupovat plně elektrické autobusy, aby byla doprava ještě více ekologická.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář