Dům slavného rodáka Emila Filly v Chropyni bude zbourán

0

rodný dům emila filly, modernizace chropyňského nádraží, město chropyně, výstava reprodukcí, vysokorychlostní trať brno-přerov, blog, region24


Rodný dům malíře Emila Filly bude zbourán kvůli modernizaci chropyňského nádraží. Město Chropyně se snaží o pietní připomínku umělce ve formě výstavy reprodukcí, fotografií nebo informačních panelů.

V plánu modernizace chropyňského nádraží čeká rodný dům slavného malíře Emila Filly demolice. Město Chropyně se však snaží zachovat jeho odkaz při výstavbě nové budovy. Starosta Michal Vlasatý naznačil, že by v budově mohla být vzpomínka na Fillu jak zvenčí, pomocí nápisu na stanici, tak i zevnitř. Možnou formou pietního připomenutí by mohla být výstava s velkoformátovými reprodukcemi, fotografiemi nebo informačními panely. Město plánuje v tomto ohledu spolupracovat se studenty Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kteří by mohli navrhnout originální způsob připomenutí malíře. Vlasatý zvažuje vypsání soutěže mezi nimi.

Existují však i hlasy proti bourání, které požadují záchranu budovy. Jeden z občanů Chropyně, David Crhák, se domnívá, že městské zastupitelstvo by mělo učinit vše pro ochranu domu, který je nejen typizovanou stavbou, ale také významným místem spojeným s Emilem Fillou. Crhák míní, že by se pro budovu našlo vhodné využití a turistické lákadlo pro město. V letech minulých se obrátil na ministerstvo dopravy, kultury, zastupitelstvo kraje, prezidenta a hejtmana s touto žádostí.

Budova nádraží je ve vlastnictví státu, ale není v nejlepším stavu. Dřívější vedení města považovalo rekonstrukci budovy za nereálnou a nehospodárnou, protože by s sebou nesla obrovské náklady. Správa železnic navíc avizuje demolici jako součást plánované modernizace trati, která by měla začít v roce 2023. Stavbu nové výpravní budovy plánuje provést přímo na místě bouraného domu. Rozsah připomenutí Emila Filly bude detailně projednán v rámci dokumentace pro stavební povolení, uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Rekonstrukce železniční trati by měla přinést více kapacity a vyšší rychlost vlaků na trase z Brna do Přerova. Stavba nového nádraží v Chropyni, Kojetíně a výstavba nového podchodu ve Vážanech budou stát přibližně deset miliard korun. Celá trať má být dokončena kolem roku 2031.

V městě Chropyně, kde se Emil Filla narodil, chybí ambiciózní veřejná instalace, která by připomněla jeho vliv na české výtvarné umění. Obrazy Filli byly někdejší dominantě ve městě, zámku, který je v nájmu města, ale galerie je vrátila zpět Národní galerii v Praze z důvodu nevyhovujících podmínek. Starosta Vlasatý uznává, že se o Fillu jako o rodáku Chropyně nemluví ve veřejném prostoru dostatečně a že by město mohlo poutat více pozornosti k jeho odkazu.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář