Dny otevřených dveří odkrývají život ve Zlínských základních školách

0

Ve Zlíně, dny otevřených dveří, základní školy, spádové oblasti, školní turistika, blog, region24


Ve Zlíně se konají dny otevřených dveří základních škol a rodiče hledají nejlepší možnosti pro své prvňáčky. Přestože pravidla spádových oblastí odpovídají kapacitě škol, mnoho rodin naráží na problémy s přijetím při pokusu zapsat své děti mimo svou spádovou oblast, což vyvolává "školní turistiku".

V Pátém roce života Michala vyzařuje radost a nadšení, když vyběhne ze školních dveří. 'Maminko, znáš to tu. Je to tu super!' rozjařeně oznámí světu. Jeho maminka se radostně zasměje a ptá se syna, zda by v září chtěl nastoupit jako prvňáček. 'Ano, chci', ozve se hlasitý souhlas kluka, zatímco pokračuje v cestě na školní hřiště.

Podobně jako Michal nyní, mnoho jiných dětí so rodiči nedávno absolvovalo prohlídku 12. základní škole na ulici Miroslava Alše ve Zlíně. Tato škola, umístěná mimo centrum města a obklopená částí lesa v areálu, začátkem měsíce pořádala den otevřených dveří. Podobné akce se v těchto týdnech konají prakticky na všech základních školách ve Zlínském kraji.

Podle ředitelky školy, Aleny Grajciarovy, tento rok očekává 66 prvňáčků, ale může přijmout tolik žáků, kolik jich odchází z devátých tříd, proto je téměř naplněná jejich kapacita 550 žáků. I přes nespornou oblibu této základní školy, jsou rodiče někdy zaskočeni problémy s přijetím.

Elektronický zápis je otevřený do konce března a fyzický zápis na zlínských školách proběhne 5. dubna. Většina lidi si však nemyslí, že by tento proces mohl ukázat přesný obrázek. Mnohé rodiny totiž zjišťují, že jejich děti se papírově přestěhují do školy mimo spádovou oblast jen pár týdnů před zápisem.

Pravidla pro spádové oblasti byla v Zlíně nastavena tak, aby odpovídala kapacitě škol. I přesto se každý rok zmítají v problémech s přijetím do škol, zejména když chtějí rodiče dostat děti do jiné školy, než je ta spádová. Rodiče také narážejí na problém, když se snaží zapsat své děti do školy mimo jejich spádovou oblast, což vyvolává trend zvaný 'školní turistika'. Z tohoto důvodu je potřebné vyjasnit, že kapacity základních škol jsou pečlivě stanoveny tak, aby poskytly dostatek míst pro všechny prvňáčky ve spádové oblasti.

Navzdory tomuto problému se ve Zlíně také hledají efektivní řešení. Martina Hladíková, městská radní za školství, prozradila, že plánují přidat další specializaci pro druhý stupeň škol, které se zaměřují na IT technologie. Navíc několik škol, jako je například Základní škola Emil Zátopek, je připraveno otevřít své dveře všem sportům a nabídnout tak další možnosti pro své budoucí prvňáčky.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář