Zlín reguluje hazard, zakazuje herny u škol a nemocnic

Primátor Zlína Jiří Korec zdůraznil, že absolutní zákaz hazardu není ideálním řešením, protože vede k nelegálním hernám. Nová městská vyhláška povoluje hazard na jedenácti místech v Zlíně, jako jsou náměstí Práce a ulice Gahurova.


Primátor města Zlín Jiří Korec uvedl, že kompletní zákaz hazardu není ideálním řešením. „Zkušenosti z jiných měst, kde tento přístup zavedli, ukazují, že tam vznikají nelegální herny,“ uvedl Korec.

Podle Korce je větším problémem vzestup nelegálního hazardu než regulovaný hazard v zákonem stanovených provozovnách. Nová městská vyhláška již byla schválena a zahrnuje jedenáct míst, kde je povolené provozování hazardu. Tato místa se nacházejí například na náměstí Práce, ulicích Gahurova, Kvítková a dalších.

Vyhláška povoluje hazard na celkem patnácti místech ve městě. Tento počet byl stanoven tak, aby se umožnil případný rozvoj trhu, aniž by to narušovalo hospodářskou soutěž. „Tento nový strop představuje další krok ke snižování počtu míst s provozem hazardu ve Zlíně,“ zdůraznil primátor.

Hazardní hry zůstávají zakázány v blízkosti škol, nemocnic, sociálních služeb či kostelů. V současnosti je ve Zlíně povoleno přibližně 300 hracích zařízení.

Podobným způsobem postupovali také ve Valašském Meziříčí, kde loni snížili počet míst pro hazard z dvaceti na čtyři. „Současná situace je určitým kompromisem. Jsme si vědomi společenské škodlivosti hazardních her, ale nulová tolerance by mohla vést ke vzniku nelegálních heren, což bychom chtěli zabránit,“ vysvětlil starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek.

Snaha o snižování počtu heren je patrná i v dalších městech. Například Kroměříž a Otrokovice zavedly úplný zákaz hazardu. Trend přesunu hazardu na online platformy je podle ředitele Synot Tipu Petra Mikošky evidentní i v tomto sektoru.

Online hazard může být nebezpečnější, protože je díky mobilním zařízením snadno dostupný. Zatímco v roce 2017 probíhalo online jen deset procent her, v roce 2020 už tento podíl téměř dosáhl rovnováhy s kamennými hernami.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024