Socha spisovatele Zdeňka Galušky v Uherském Ostrohu

Uherský Ostroh plánuje v říjnu umístit sochu spisovatele Zdeňka Galušky na stavu holičství, které kdysi vlastnil. Socha, zobrazující Galušku v tradičním kroji, bude stát naproti ostrožskému zámku. Město pořádá veřejnou sbírku na pokrytí nákladů, odhadovaných na 2,5 milionu korun.


Uherský Ostroh, město na Moravě, věnuje letos v říjnu svou úctu známému místnímu spisovateli Zdeňku Galuškovi tím, že na stěnu holičství, které kdysi vlastnil, umístí životní velikosti sochu tohoto spisovatele. Tato socha svého rodáka bude sedící a oblečená v kroji, jež je typickým znakem slováckého regionu.

Socha bude stát naproti ostrožského zámku, uchovávající tak v srdcích místních obyvatel památku na Galušku, který je pověstný svou prozaickou tvorbou a humorem. Město se na zhotovení sochy rozhodlo vybrat peníze prostřednictvím veřejné sbírky s cílem pokrýt náklady, které se odhadují na 2,5 milionu korun.

Místostarosta Uherského Ostrohu, Tomáš Bravený z hnutí ANO, poskytl rozhovor, ve kterém se podrobně připojil k rozhovoru o chystaném počtu pro místníh spisovatele. Toto interview nabízí nejen podrobný pohled na vývoj sochy a jejího umístění, ale také představí plánovaný termín jejího slavnostního odhalení.

Zdeněk Galuška, známý a uznávaný pro svou prozaickou a humoristickou tvorbu, je, stejně jako typický slovácký kroj, významnou součástí dějin a kultury Uherského Ostrohu. S výstavbou sochy se tak město rozhodlo uctít památku tohoto významného rodáka a zároveň připomenout místním obyvatelům a návštěvníkům města, jakou hodnotu mají pro Uherský Ostroh jeho kultura a historie.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy