Občané z Plaškova bojují za záchranu zdravých lip před kácením

V Holešově probíhá hádka o kácení 25 lip v ulici Plaškov. Nespokojení občané sebrali 140 podpisů v petici proti kácení. Na jednu stranu je starosta Fritz, který je ochoten jednat, na stranu druhou několik iniciátorů petice, kteří chtějí stromy zachovat.


Ve městě Holešov dochází k vyhroceným diskuzím ohledně kácení pětadvacetiletých lip v ulici Plaškov. Nespokojení občané odmítají záměr radnice odstranit tyto stromy a již sebrali 140 podpisů v petici proti kácení. Na jednu stranu zde stojí starosta Milan Fritz (ANO), který je ochoten s občany jednat, avšak na straně druhé několik iniciátorů petice, včetně Iva Lecišnová, kteří si přejí tyto stromy zachovat.

Podle Iha Lecišnová je absurdní kácet zdravé stromy, které přinášejí obyvatelům chlad a stín. Uznává ale, že kácení poškozených a nemocných stromů je v pořádku. Starosta Fritz zde vidí problém v komunikaci a zlobí se na bývalého starostu, Rudolfa Seiferta (Koalice pro Holešov), který je proti kácení.

Seifert argumentuje, že stromy vytvářejí přirozený stín a chrání domy obyvatel před zahřátím během horkých letních dnů. Otázka, zdali kácet či nekácet, je však složitá. Kácení bylo součástí projektu revitalizace lokality, který se prováděl v minulých letech. Projekt obsahoval i kácení lip a jejich náhradní výsadbu.

Místostarosta Pavel Karhan (KDU-ČSL), který žije na Plaškově, podotýká, že dohromady se bude vysázet stovka nových stromů na místo pětadvaceti pokácených. Občané Plaškova ale nejsou jednotní. Starosta Fritz dodává, že někteří obyvatelé obhajují zachování stromů kvůli včelám, zatímco jiným vadí, že stromy špiní auta.

Do konfliktu se vložila i autorka petice, Iva Lecišnová, která se opírá o dendrologický posudek, ve kterém stojí, že by se měly stromy spíše zachovat. U dvou stromů ale bylo konstatováno poškození a ty byly již skáceny.

Část obyvatel Holešova je proti kácení dvaceti pěti stromů, z toho dvě lipky. Plánují jednat s radnicí na začátku března. Město bude chtít vyslechnout odborné argumenty a možná alternativy. Karhan se ale domnívá, že v tuto chvíli jinou alternativu než kácení nelze vidět.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
pivní lázně s ubytováním

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024