Jaký bude osud legendárního klubu Golem?

Historická budova Tržnice v Zlíně, známá jako bývalý domov klubu Golem, hledá nového nájemce. Vlastník, holding Synot, se původně snažil budovu transformovat na multifunkční zábavní klub, ale plány se změnily kvůli nedostatku zájmu, pandemii a energetické krizi.


Historická budova Tržnice, kterou vlastní holding Synot, je od začátku července připravena na nové nájemce, přičemž požadovaná cena zůstává pro veřejnost tajemstvím. Tato lokalita byla známa jako dřívější domov legendárního klubu Golem, kde se scházeli milovníci rockové hudby. 'Náš záměr je, aby tato historická budova byla opět k dispozici veřejnosti,' sdělila mluvčí holdingu Synot, Magda Pekařová.

Od založení v červenci 1994 se Golem stal místem, kde pravidelně vystupovaly přední tuzemské i zahraniční kapely. Jiří Devětý, zakladatel klubu, přivedl do Zlína mnoho hudebních legend, včetně bluesmana B. B. Kinga a rockových kapel jako The Animals, The Yardbirds a Rogera Chapmana. Klub působil až do července 2014, kdy byl uzavřen pro dluhy na nájemném.

Po uzavření klubu společnost Synot hledala nového nájemce se záměrem transformovat prostor na multifunkční zábavní klub. Majitel holdingu Ivo Valenta tou dobou uvedl: 'Přejeme si, aby zde byly pořádány nejen koncerty již známých kapel, ale také akce pro základní umělecké školy, komorní divadelní představení a diskotéky.'

Avšak tři roky později, Synot ustoupil od těchto plánů. Pekařová uvedla: 'Není zájem o provoz klubu. Navíc pandemie a energetická krize zastavily jakékoliv další jednání.' Přesto je přesvědčena, že se nový zájemce, s inovativním přístupem k využití prostoru, určitě najde.

Po zavření klubu byly zaznamenány potíže se statickou stabilitou budovy a slabou akustikou. Ale podle Pekařové se situace výrazně zlepšila. 'Budova je nyní v dobrém stavu po nedávné rekonstrukci interiéru. Plánujeme také další investice, například výměnu oken a novou fasádu,' ujistila.

Upozorňuje, že nový nájemce bude muset vnitřní prostory adaptovat podle svých konkrétních potřeb a typu provozované činnosti. Není ale jisté, zda se tu někdo rozhodne znovu otevřít hudební klub. Petr Zemlák, specialistě na místní rockovou a metalovou scénu a bývalý DJ klubu Golem, komentoval finanční náročnost takového projektu: 'Kdokoli se do toho vydá, musí mít k dispozici nejen dostatečné finanční prostředky, ale také vášeň pro hudbu.'

Není překvapením, že socha Golema už v klubu není, jak dodala Pekařová: 'Socha nikdy nebyla naší majetkovou. Představovala symbol původního klubu a v době, kdy společnost Synot koupila objekt, už zde umístěna nebyla.'



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy