Mundus Invisibiles: Dana Sahánková odhaluje Neviditelný svět ve svých velkoformátových kresebách

V Krajské galerii ve Zlíně se 13. února otevře výstava české výtvarnice Dany Sahánkové s názvem Mundus Invisibiles. Autorka představí průřez svou tvorbou za deset let, která odráží hledání člověka a jeho místa ve světě, vlastní prožitky a Jungovskou analýzu snů. Výstava nabídne hutné tušové tahy, figurální motivy, barevnou škálu a akvarelovou malbu.


V Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně se 13. února 2021 od 17 hodin otevře očekávaná výstava talentované české výtvarnice Dany Sahánkové. Pod názvem Mundus Invisibiles, což je latinský název pro Neviditelný svět, nás autorka zve do svého fascinujícího světa kreseb, který odráží hledání člověka a jeho místa ve světě. Vernisáž výstavy bude zahájena v sobotu 13. února 2021 od 17 hodin.

Dana Sahánková je známa svojí schopností zhmotňovat svébytnou vizualizaci na základě vlastních prožitků a pracování s Jungovskou analýzou vlastních snů. Ve svých dílech nezapře vlivy renesance, baroka i secese. Na této výstavě představí průřez svou tvorbou za období bezmála deseti let, na který nahlíží jako na archeologii vlastního vědomí a nevědomí.

Její kresby vynikají hutnými tušovými tahy s typickou srstnatou strukturou, která pokrývá nejen zvířata, nábytek a architekturu, ale často také vytváří celý prostor obrazu a stává se nerozlišitelnou temnou materií. Figurální motivy mají v díle Dany Sahánkové nezastupitelné místo. V její tvorbě se také objevuje stále širší barevná škála, jemně kolorované plochy a akvarelová malba, která jí umožňuje více pracovat s vrstvením a nahodilostí.

Ivan Bergmann, kurátor výstavy, uvedl: 'Tvorba je tedy pro Danu Sahánkovou proces postupného objevování. Prvotní motivy často procházejí proměnou, narůstají do širších příběhů a kontextů. Někdy jsou i dokonce postupně schovány. Proto autorka využívá postupné přidávání jednotlivých pláten, jejich otáčení i překreslení, v některých případech i výměny již hotových částí různých děl. Finální podoba obrazu tak může vzniknout brzy, ale často i za několik let.'

Dana Sahánková (*1984) se narodila v Praze a vystudovala AVU v ateliéru kresby Jitky Svobodové. Má za sebou řadu úspěšných výstav u nás i v zahraničí, a její dílo je zastoupené v předních galeriích i soukromých sbírkách. Ve Zlíně se autorka již představila v roce 2012 na 6. Zlínském salonu mladých.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy